zanimaniia-za-razvitie-na-decata

Когато става дума за образователни играчки и дейности за малките деца, книжките със стихотворения и приказки, а също и страниците за оцветяване, са една чудесна възможност за обучение и възпитание.

Защо страниците за оцветяване са толкова полезни за деца?

Оцветяването е не отлично средство за пълноценни занимания на децата, но също така има огромен принос за развитието на творческите способности, както и служи като добър старт за формиране на личността още от ранна възраст.

Една от най-честите грешки, които родителите допускат е да разделят страниците за оцветяване на такива, които са подходящи за момчета и такива, които са по-добър избор за момичета. Всъщност, по този начин се ограничават интересите на децата, затова психолози и педагози са на мнение, че не бива да се практикува подобен подход. Вярно е, че като цяло момчетата предпочитат да оцветяват контурни изображения на теми като транспорт, технологии, роботи, динозаври и други, а момичетата предпочитат цветя, принцеси от анимационни филмчета, тоалети и кукли. Но всяко дете трябва да се опита в различни области, затова, ако е проявило интерес към някоя от тях, то не бива да бъде спирано.

Още една много голяма полза от оцветяването е, че тя помага на малките да се отпуснат и да се успокоят. След активно прекарания ден детето има нужда да си почине, затова се препоръчват така наречените игри за успокояване. А когато има чудесна страничка за оцветяване, дори и най-палавото дете ще седне кротко на масата и занимавайки се с тази приятна дейност, ще се потопи в света на фантазиите.

Чрез оцветяването детето се научава да избира цветови схеми, да запомня различните форми, научава се как правилно да нарисува даден обект или любим герой. Подобни дейности успешно поддържат психическо здраве и предотвратяват сериозни здравословни проблеми, каквато е например детската депресия. Оцветявайки, детето се научава да се концентрира по-добре, защото рисуването стимулира креативността му, позволява му да развихри въображението си, да съчинява различни истории и сценарии, с две думи да твори и създава собствено изкуство.

Още по-добре е, ако страниците за оцветяване са част от детска книжка със стихотворения, например. Такъв е случаят със „Със стихове и игри сезоните научи”, чийто автор е Милка Игнатова.

В нея са поместени чудесни детски стихчета, четенето на които /без значение дали от самото дете или от неговия родител/ ще помогнат много за запознаването с различните сезони, ще обогатят езиковата култура и ще открият пред малкия човек нови хоризонти. Наред с произведенията, книжката съдържа и страници за оцветяване, както и много други интересни образователни игри, затова горещо се препоръчва от педагозите като подходящ подарък за всяко дете.