darveni-igrachki-fina-motorika

Фината моторика е термин, обозначаващ всички фини движения на ръцете, нейното развитие прави възможни някои елементарни дейности от ежедневието ни – хващане, рязане, рисуване, писане, завързване на обувки, закопчване и откопчване на копчета, отгръщане на страници и др. Вероятно сте забелязали, че след раждането си бебетата държат ръчичките си свити в юмрук и с времето те съвсем естествено започват да развиват своята фина моторика, докато опознават света, докосват, държат и изучват предметите. И всичко това им помага да развиват своите умения. Днес ще се научат да държат играчката си, а утре вече ще могат да държат безпроблемно химикалка, например. Ето защо развитието на фината моторика трябва да започне още в най-ранна възраст. Тези умения ще са нужни на детето ви през целия му живот, затова започнете да ги насърчавате още отсега. А как това да се случи? Дървените играчки за фина моторика са чудесен вариант за целта. Качествата на дървените играчки са безбройни и само малка част от тях са например безопасността им, красивият им, изчистен и семпъл дизайн, тяхната екологичност, дългият им живот, който е в следствие на тяхната здравина и образователният им характер. Освен това за тяхното оцветяване винаги се използват напълно безвредни бои, произведени от изцяло естествени съставки.

Много от тези играчки служат именно за развитие на фините двигателни умения. Дървените играчки за нанизване например са прекрасна възможност детето ви да усъвършенства движението на пръстчетата си, защото всеки път, когато вземе някой от гладко полираните дървени елементи, то ще трябва да го наниже на съответното място. За тази цел са нужни внимание, прецизност, координация и сръчност. Всичко това ще стимулира фината моторика и ще я подтикне към развитие. На същия принцип са и дървените кубчета за нанизване. Детето ще може да мести на воля различните части, докато не подреди правилната картинка. Дървените пъзели с дръжки са също занимание, което ще помогне на малчуганите в прецизните фини движения.
Разнообразието от играчки за фина моторика е голямо, но сред тях ви съветваме винаги да избирате дървените такива. Те са безвредни и безопасни за детето, а освен това усещането от допира с тях е съвсем естествен, топъл и приятен.